•  
 •  

 

 

 

 

 

1) 10 начина да мотивираме детето си да учи

Как да мотивираме детето да учи? 
Любопитството и желанието за знание и опознаване на света са неизменна част от детството. Научаването на нови неща и усвояването на нови умения е част от пълноценното развитие и здраве на детето. В ранна детска възраст ученето се състои в развиването на талантите на малчуганите, насърчавано от родителите. Когато започне училище, малчуганът постепенно привиква към начинът, по който се учи в класната стая и се подготвят домашните вкъщи.
Понякога децата не са мотивирани да учат по всички предмети, които се изискват в училище. 

Какво могат да направят родителите, за да мотивират рожбата си да учи?

1. Запълнете света на детето с четене – например, четете приказки заедно с кака и батко, на по-малкото братче или сестриче, установете си семейно време за четене, или за обща книга за детето, или просто тих момент от деня, в който всеки чете книга, която му е интересна. Направете книгите част от вашия дом, дори от декора. Създайте усещането, че книгата е нещо ценно, интересно и забавно.
2. Окуражавайте детето да споделя своите интереси за занимания извън училище. Обсъждайте често какво му харесва, как се чувства, когато рисува, пее, спортува или танцува. Вземете заедно решение за допълнителните извън класни занимания. Детето трябва да се чувства като важен член на семейството и да знае, че неговото мнение също влияе при взимането на решения.
3. Покажете интерес и ентусиазъм към интересите на детето и го окуражете да се занимава по-усърдно с това, което харесва. Включете се, като намерите подходящи материали, книги, кръжоци и групи, които биха се харесали на детето.
4. Включете детето в занимателни игри за учене. Съществуват много игри, с които то учи по различен начин и в най-удобният за него/нея стил. Много от игрите за учене включват визуални техники, упражнения за слушане, креативни подходи и други. Когато ученето е под формата на игра, то стимулира любопитството и ентусиазма на малчуганите.
5. Покажете му какво вие учите с ентусиазъм или интересите ви, когато сте били на неговата възраст. Разкажете на детето за вашия начин на учене, от писане на домашни, до работа в градината, до учене в интернет.
6. Не поставяйте най-голям фокус върху оценките. Говорете си често с детето затова, което учи в училище. Обсъждайте заедно, без да създавате усещането за разпит или изпитване. Разговаряйте с учителите за съвети как може да помогнете на малчуганът да учи по-добре.
7. Помагайте на детето да се справя с крайните срокове в училище навреме, без напрежение и припряност. Колкото по-добре се научи да бъде организирано детето, толкова по-уверено ще се чувства, че контролира учебния процес и ще бъде мотивиран да учи. Важно е децата да не се чувстват притеснени и стресирани от крайните срокове, а да се научат да се справят навреме с поставените задачи.
8. Въведете окуражаващи награди за постигнатите резултати и празнувайте всеки успех.
9. Избягвайте наказанията, когато детето не е било достатъчно усърдно в ученето.Използвайте окуражаващи техники, за да го мотивирате да учи и да създадете положителна нагласа и асоциация към четенето и заниманията в клас.
10. Бъдете креативни като включвате ученето в ежедневни дейности, като гледане на интересни образователни филми, включване на детето в готвене, градинарство, помагане вкъщи, разходки и т.н. за да го стимулирате да задава въпрос и да опознава света.

2) Как да създадем у детето интерес към четенето

Какво да правите, когато детето ви не иска да чете? Има едно просто правило – не го карайте насила.

В днешно време, родителите твърде притеснено анализират децата и правят сравнения със своето детство. „На твоите години, да знаеш колко книги бях прочел!“, „Виж – запазил съм за теб цялата си колекция детски книжки – ще ги прочетеш ли някога?“, „Знаеш ли кой е Жул Верн, чувал ли си за Карлсон?“. Въпроси, които често спират пред стена от детско мълчание и подхранват родителските тревоги.

Но психолозите не споделят изцяло това притеснение и дават няколко прости съвета, които да наклонят везните в полза на четенето.

 Започнете да четете на мъничето, докато още не умее да говори. А когато порасне и започне да чете само, съхранете ритуала „следобедно четене“ или „четене преди сън“. Четете заедно с детето на глас, разпределяйте си роли на различни герои – нека четенето стане забавна игра.
 Използвайте психологическият принцип на „незавършеното действие“ – четейки на глас, прекъснете на най-интересното място/ ах, прощавай, но трябва да приготвя вечерята, затова спираме тук/ и оставете детето насаме с книгата. По-късно се поинтересувайте и го питайте, дали е разбрало какво се случва по-нататък в приказката, защото и на вас ви е много интересно.
• Четете своята книга на глас, докато детето е наоколо. То трябва да почувства и види, че това ви е приятно. Тогава само ще прояви желание да опознае това удоволствие. Примирете се, че то вероятно няма да прочете цялата книжка, ще предпочита комиксите или по-кратките текстове. Предложете му, само да съчини разказ или история в картинки и му помогнете, ако то се затруднява.
• Абонирайте го или редовно му купувайте списания, които провокират интереса на детето – спортни, с автомобили, за животни. Списанията по-лесно улавят вниманието на малките, а прехода към книжките след това е по-лесен.
• Опитайте различни жанрове – хумористични, детективски, фантастични, приключенски истории. Така детето по-лесно ще открие какво е по вкуса му.
• Направете малка детска библиотека в стаята му – така ще има пред очите си интересен избор и никога няма да скучае.
• Ходете заедно в книжарниците – децата бързо се ентусиазират и са любопитни, когато разполагат с разнообразни предложения.
• Не заставяйте децата да дочитат докрай книга, която им е скучна. Не питайте контролиращо какво е разбрало детето от книгата и какво му е харесало. Формулирайки своите читателски впечатления, децата ги опростяват и ги превръщат в схеми.
• Когато обсъждате с детето училищните му занимания, може да вмъквате и правите интересни литературни паралели: „Имаш лоша оценка по български език? Не се тревожи, ще я поправиш, Чехов е повтарял трети клас, заради слаба оценка по литература /самата истина/, пък виж какъв талантлив писател е станал“. За детето ще бъде и поучително, и любопитно да узнава отговорите на своите въпроси чрез писателите и по-често ще си общува с тяхното творчество.

3)  20 начина да насърчим детето да чете

Децата, които могат да четат, но не го правят
Проучванията показват същото, което и здравият разум ни подсказва: Колкото повече децата четат, толкова по-добре се справят и толкова повече удоволствие изпитват от четенето.
За съжаление, обратното също е истина: Децата, които четат много малко, обикновено притежават слаби умения за четене. Четенето за тях се превръща в борба и те го избягват винаги, когато е възможно.
Има ли нещо, което можете да 
направите, за да насърчите децата си да четат? На първо място, полезно е да знаете причините, поради които детето не харесва или отказва да чете. Тези причини могат да ви помогнат да решите какво ще работи най-добре като мотивация за него да открие или преоткрие колко забавно може да е четенето.

Защо някои деца не обичат да четат?
Някое от тези твърдения звучи ли ви познато? Това са причините, които децата често изтъкват, за да не четат:

 • Скучно е. Не се отчайвайте, ако това е отговорът на децата ви относно онова, което им дават да четат в училище. Вкъщи можете да ги запознаете с други материали за четене, по-тясно свързани с техните интереси.
 • Нямам време. Децата са заети. Училището, приятелите, спорта, домашните, телевизията и домашните задължения – всички те се конкурират за времето им. Някои деца имат нужда от вашата помощ, за да подредят графика си и да включат в него време за четене.
 • Прекалено е трудно. За някои деца четенето е бавен, сложен процес. Ако детето ви изпитва трудности да чете, говорете с учителите му. Попитайте как можете да намерите интересни книги и материали, написани на ниво, което съответства на възможностите му за четене.
 • Не е важно. Често децата не оценяват как четенето може да бъде целенасочено или от значение за живота им. Родителите могат да се ангажират да намерят материали за четене по теми, които са важни и интересни за децата им.
 • Не е забавно. За някои деца и особено тези, които срещат трудности при четенето, книгите предизвикват безпокойство. Дори за деца с добри умения за четене, натискът в училище и в дома, който набляга на четенето по задължение може да направи четенето скучно. Нашият съвет: Отнемете напрежението от четенето, така че децата ви да могат да се забавляват.

Ако някой друг в семейството ви е имал проблеми с четенето, има по-голям шанс децата ви да изпитат същите трудности. Говорете със специалист или с учителите на децата, ако имате съмнения за проблем с четенето.

Какво няма да помогне
По думите на родители, следните тактики само затвърждават нежеланието и съпротивата на детето да чете:

 • „Четене на конско“. Избягвайте лекции за стойността и важността на четенето, както и принуждаването на дете, което не чете. Детето ви само ще негодува.
 • Подкупването. Въпреки, че няма нищо лошо в това да възнаграждавате усилията на детето да чете, не искате то да очаква награда след всяка прочетена книга. Когато е възможно, предложете друга книга или списание (по избор на детето) заедно с похвалните думи. Можете да давате и други значими награди, когато има повод, но ги предлагайте все по-рядко. С течение на времето, детето ви ще преживява самото четене като награда.
 • Осъждането на работата на детето. Разграничете работата за училище от четенето за удоволствие. Подпомагането на детето да се наслаждава на четенето е полезно само по себе си.
 • Критикуването на избора на детето. Да четеш почти всичко е по-добре от това да не четеш нищо. Въпреки, че може да чувствате, че детето ви избира книги, които са прекалено лесни или които се отнасят към темите твърде несериозно, крийте разочарованието си. Четенето на всяко ниво е ценна тренировка и успешното четене помага за изграждането, както на увереност, така и на умения за четене. Ако различията ви са просто въпрос на личен вкус, уважавайте правото на детето да има  собствени предпочитания.
 • Създаване на нереалистични цели. Наблюдавайте за малки признаци на напредък, вместо за драматични промени в навиците на детето за четене. Не очаквайте неохотен читател да завърши книга за един ден. Може би за седмица, с внимателно поощряване.
 • Когато правим четенето на голяма работа. Не превръщайте четенето в кампания. Под натиск, децата могат да четат само, за да задоволят родителите, а не себе си, а могат и да се обърнат и да откажат да четат изцяло.


20 начина да насърчите децата да четат

Вече ви казахме защо някои деца не обичат да четат и какво другите родители вярват, че не помага за промяна на мнението и нагласата на децата. 
Ето няколко начина да превърнете нежеланието на младите читатели в ентусиазъм:

1. Потърсете неща, които децата ви може да пожелаят да прочетат. Използвайте хобитата и интересите им като отправни точки.
2. Оставете всякакви видове материали за четене като книги, списания и цветни каталози на видни места в дома ви.
3. Забележете какво привлича вниманието на децата ви, дори и когато просто разглеждат снимки. След това градете върху този интерес, прочетете нещо подбрано на глас или просто се върнете вкъщи с повече информация по въпроса.
4. Нека децата ви виждат, че четете за удоволствие през свободното си време.
5. Водете децата си в библиотеката редовно. Заедно се запознайте с детската секция. Попитайте библиотекаря за книги и списания, на които децата ви може да се насладят.
6. Представете четенето като дейност с цел – начин за събиране на полезна информация за, да речем, изработка на хартиени самолети, идентифициране на кукла или печат в колекцията на детето, или планиране на семейна активност или ваканция.
7. Насърчавайте по-големите деца да четат на по-малките си братя и сестри. 
По-големите деца обичат да демонстрират възможностите си.
8. Играйте игри, които са свързани с четене. Проверете дома си за игри, които се играят с буквени плочки или зарове, или бордови игри, които изискват от играчите да четат пространства, картички или опътвания.
9. Можете по време на вечеря, докато вършите домашните си задължения или в друга неформална обстановка , да споделяте реакциите си по повод нещата, които чететеи да насърчавате децата си да правят същото.
10. Отделяйте редовно време за четене в семейството, отделно от подготовката за училище – 20 минути преди лягане, точно след вечеря или което време се вписва най-добре в графика на семейството. Дори 10 минути на ден свободно четене могат да подобрят уменията и навиците на дедето ви за четенето.
11. Четете на глас на вашето дете, особено, ако то е обезкуражено от собствените си умения да чете. Удоволствието да ви слуша да четете, вместо да се бори само, може да възстанови първоначалният ентусиазъм на детето за книги и четене.
12. Насърчете детето да чете на глас вълнуващ откъс от книга, списание или дори виц. Когато децата четат на глас, рядко чувстват, че трябва да прочетат всяка дума правилно. Дори и добрите читатели пропускат или произнасят някоя дума грешно понякога.
13. Когато има повод за подаряване на подаръци, подарявайте книги и списания, които отговарят на текущите интереси на детето ви.
14. Отделете специално място, където децата да държат собствените си книги.
15. Запознайте децата с книгоразделителя. Напомняйте на малчуганите, че няма нужда да завършват цялата книга на един дъх; можете да спрете след няколко страници или една глава, или да продължите от там, където сте спрели предния път. Не убеждавайте детето си да завърши книга, която не харесва. Препоръчайте му да остави книгата и да опита друга.
16. Зарадвайте децата си с вечер на смях и забавление с участието на книги. Много деца (също и родители) приемат четенето като сериозна активност. Книга-шега, история, разказана в гатанки или смешен откъс, прочетени на глас, могат да разкрият една друга страна на четенето.
17. Допълнете приятните преживявания на детето от четенето. Например, ако детето ви е харесало книга за динозаври, заведете го в природонаучния музей.
18. Предлагайте други специални стимули, за да насърчите четенето. Позволете на детето да остане будно вечер още 15 минути, за да довърши главата; обещайте му да го заведете на кино, ако прочете книгата, върху която е базиран филмът; освободете го от някое домашно задължение, за да намери време за четене.
19. Ограничете времето на децата пред телевизора в опит да намерите време за други дейности като четене. Но никога не използвайте гледането на телевизия като награда за четене или като наказание при отказ да го направи.
20. Не всяко четене се случва между кориците на книга. Какво ще кажете за менюта, пътни знаци, етикети на храни и нотни листове? Възползвайте се от безбройните спонтанни стимули за четене по време на натоварен ден на семейството.

4) 10 причини да четем на децата

1. За да стимулираме сетивата им – детето гледа, докосва и слуша едновременно. Четенето стимулира неговия слух и зрение чрез връзката картинка/дума.
2. За да развиваме фината моторика на детето – малкото дете първоначално започва с дъвкане и мачкане на книгите, след  това се научава да разгръща страниците им, постепенно координира движенията на окото и ръката си.
3. За да развием капацитета на детето да слуша – способността да се задържа вниманието  е добра предпоставка за всяко бъдещо обучение.
4. За да развием  любопитството у детето – четенето е благоприятно за развиване на уменията за търсене  и откривателство още от най-ранна възраст /разглеждайки книжки с картинки/, както и за научаване на нови неща.
5. За да осигурим на детето взаимодействие с възрастния – четенето  е ситуация, осигуряваща спокойствие, ситуация, в която възрастният /родителят/ посвещава време на детето и засилва усещането му за значимост.
6. За развитие на езиковите способности на детето и за обогатяване на речника  му – богатството на речника на едно дете е една от предпоставките за училищния му успех.
7. За овладяване на умението за разбиране на слухово възприети текстове – запознаването на децата възможно най-рано със структурата на една история (начало, приключения, край, наличие на логически и времеви връзки, съгласуване на времена) ще  им даде възможност да разкажат за своите собствени преживявания по логичен и хронологичен начин.
8. За подпомагане на тяхното ограмотяване  – запознаването от ранна възраст на децата с книгите, ще им помогне в овладяването на четенето и писането, тъй като те разбират, че напечатаните в книгите думи, са същите онези, които изричаме говорейки.
9. За развитие на тяхното въображение и креативност – креативното дете се справя по-лесно  с непредвидените ситуации, в които го поставя животът.
10. За да развием себепознанието у децата – приказките позволяват на децата да се срещнат със своите емоции, да ги разбират, да ги назовават. Детето се идентифицира с героите и осъзнава, че те изпитват същите емоции като него /радост, гняв, ревност, страх…/. По този начин  детето се чувства нормално, то преработва факта, че емоциите му, фантазиите му не са чудовищни. Когато накрая героят победи, това е също победа за детето, което се е идентифицирало. Приказките помагат за намаляване на детските страхове.

                                                                                                                         Автор: Франсин Ферлан, ерготерапевт и почетен                                                                                                                                                                                        професор в Медицинския факултет  на Монреалския университет
                                                                                                                                                         Превод: София Вълнеева, магистър-логопед

 

 

РАННО ОТКРИВАНЕ НА ДИСЛЕКСИЯ ,ДИСГРАФИЯ ,ДИСКАЛКУЛИЯ

 Дислексия
Дислексията е неспособност за четене и разбиране на прочетеното.  Дислексията е затруднение с лексиката, предимно при четене и писане. Проявява се изключително многостранно и все още няма точна дефиниция. Около 20 % от хората имат подобни проблеми. В повечето случаи се асоциира с проблеми при писане, четене и математика, свързани с факта, че хората с дислексия виждат буквите разбъркано и обърнати на обратно, или с факта, че усвояват учебния материал бавно или със затруднение. Важно е да запомните, че проблемите, които те имат при четене, писане или математика, не означава, че те се глупави или умствено увредени. Понякога се разместват местата на буквите в думите или хората пишат, както говорят. Объркват се някои букви с други например „б“ с „д“ или „н“ с „п“. Дислексията не е вид умствено изоставане и дори понякога при наличието ѝ се наблюдават феноменални способности в други направления. Хората с дислексия не правят еднакви грешки. Те правят, обаче, еднакви по смисъл грешки, например: Способност да четат дума на една страница, но на другата не могат да я разпознаят.  Познават писмената форма на една дума, но не могат да я разпознаят в гласов вид.
Изследванията сочат, че хората с дислексия са с по-високо ниво на интелигентност от средното, но кариерата им се проваля още в зародиш. Доказано е в световен мащаб, че всеки десети (а в някои публикации се говори дори за всеки седми) човек развива симптоми на дислексия.

Дисграфия
Дисграфия (или аграфия) е разстройство на възможността за писане. Разстройството не се дължи на умствена изостаналост при децата. Писането при дисграфия е „разкривено във всички посоки, без спазване на редовете и е нечетливо“. Преписването на текст също е затруднено, бавно и съпътствано от множество правописни грешки. Овладяването на ръкописните букви е силно затруднено, като персистират повтарящи се грешки при изписването по подобен начин ръкописни букви (п-т, и-ш и др.). Освен на нарушения във фината моторика разстройството може да се дължи и на проблем във визуално-двигателната интеграция.
Дисграфията се среща много по-често при деца страдащи от Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (ХРНВ), Генерализирани разстройства на развитието, Синдром на Турет и др. В Международната класификация на болестите 10 ревизия (МКБ-10) разстройството се кодира в рубриката F81.8 — Други специфични нарушения на училищните умения.

Дискалкулия
Дискалкулия е разстройство в усвояването на смятането при деца с нормална интелигентност. Много често може да се открие в съчетание с дислексията. Засяга способността на човека да борави с числа, да извършва математически действия, да брои, да разпознава цифри. Всяко пето дете във Великобритания – страна, дала на света велики математици – сега проявява признаците на ДискалкулияОбикновено заедно с дислекцията се получава при трудност в пространствената организация (например ученикът не знае откъде да започне действие събиране). Това разстройство може да изчезне бързо с помощта подходяща рехабилитация, продължена понякога от поддържаща психотерапия. Случаите на дискалкулия са много.
Според Й. Фоглер (1988) след началното училище 25% от децата не владеят делението (55%, ако действието включва десетични дроби). Част от учениците на разбират самото условие на задачата поради своя беден речник.

 

 

 

 

Отпускане на еднократна помощ за ученици в I и VIII клас

август 9, 2021

Изх. № РУО1-26078/09.08.2021 г.

 

ДО

РОДИТЕЛИТЕ НА БЪДЕЩИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИНE ,

Във връзка с писмо на Държавна агенция „Електронно управление“ с № ДАЕУ-13100/05.08.2021 г., вх. № РУО 1-25867/05.08.2021 г., Ви уведомявам следното:

Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в I или в VIII клас на държавно или общинско училище имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна 2021/2022 година. Средствата се отпускат независимо от техните доходи при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. Помощта се предоставя и за деца, настанени в семейства на роднини, близки на детето или приемни семейства, както и на настойник/попечител, който отглежда такова дете.

Финансовата подкрепа се отпуска след подаване на заявление-декларация. В случаите, в които Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) не може да получи информация по служебен път, към него се прилагат следните документи:

 1. Удостоверение, че детето (децата) е/са записано/и в първи/осми клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното училище.
 2. Копие от удостоверение за назначаване на настойник или попечител.

Заявлението се подава след записване на детето в първи/осми клас, но не по-късно от 15 октомври 2021 г. Изключение се прави за случаите, когато поради здравословни причини, установени с протокол на лекарска консултативна комисия, детето не може да започне училище, но не повече от 6 месеца от започване на учебната година.

Заявлението може да бъде подадено към ДСП по настоящ адрес по електронен път. Електронните услуги – 778 за отпускане на еднократна помощ за ученици, записани в първи клас, и 3121 за ученици, записани в осми клас, са достъпни през Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция „Електронно управление“, на адрес https://edelivery.egov.bg, раздел „Заяви еУслуга“, Агенция за социално подпомагане. Необходимите удостоверителни документи могат да бъдат прикачени и подадени по електронен път, чрез създадената от ДАЕУ е-форма на заявление. Подателят трябва да притежава Персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт (НОИ), на Национална агенция за приходите (НАП), стационарен или мобилен квалифициран електронен подпис.

При възникнали въпроси относно заявяване на услугата можете да се обръщате към Помощен контактен център на ДАЕУ – тел. 070020341, имейл help@e-gov.bg.

 

 

 

 Какво предлага 177 ОУ?
 

 • Компетентно и качествено обучение по програмите на МОН.
 • Безплатни учебници и учебни тетрадки по всички учебни предмети, електронни учебници за ползване в къщи с цел олекотяване на ученическите раници 
 • Осигуряване на шкафчета за всеки ученик за съхранение на учебниците в училище.
 • Целодневна организация на обучение – до 18.00 ч.:
 •  Самоподготовка-2ч.
 • Занимания по интереси-2ч.,
 • Организиран отдих и спорт -2ч.
 • Обяд в училище /при желание на родителите – Кетъринг с/у заплащане/.
 • Училищен бюфет със здравословни храни разрешени от МНЗ.
 • Безплатен плод , мляко , млечни продукти или сандвич за закуска.
 • Има осигурен редовен и безопасен транспорт  „от “ и „ до “околните села , с ученически автобус или месечна карта за пътуване
 • Спокойна обстановка за учене и почивка в отделени учебни помещения , обзаведени със самостоятелни единични чинове с ергономични столове с регулиране на височината на ученика.
 • Две игротеки за Занимания по интереси и Кабинет по Безопасност на движението. 
 • По-малкият  брой ученици в училището осигурява  безопасност и сигурност на децата и добра възможност на учителя за организация и контрол при усвояване на учебния материал.
 • Училището разполага с вътрешно и външно видеонаблюдение за осигуряване сигурността на учениците .
 • Изучаване допълнително на английски език  в 1 клас– безплатно.
 • Занимания по Информационни технологии в нов Компютърен кабинет  с голям интерактивен дисплей  - безплатно. 
 • Интерактивно обучение чрез преподаване на уроци с мултимедиен проектор, електронни уроци  , интерактивни дисплеи в класните стаи.
 • Зала с терминали и  системата „Енвижън"- един компютър-много мишки.
 • Работа по проект Занимания по интереси- допълнително обучение по Информационни технологии и Компютърно моделиране в ІІІ и ІV клас
 • Участие в Проект" Подкрепа за успех "за допълнителна работа с трудно успяващи деца по БЕЛ и Математика в добре обзаведен кабинет.
 • Участие в Проект "Образование за утрешния ден"за повишаване на дигиталните компетенции на учениците.
 • Народни танци- срещу заплащане
 • Напълно обновени, светли,  просторни, хигиенични санитарни помещения.
 • Нови индивидуални  модулни маси / чинове със столове, съобразени с височината на децата. 
 • Широк, озеленен и безопасен двор за игра и почивка в свободното време.
 • Външна спортна площадка за игри и футбол на малки врати.
 • Голям  и Малък  физкултурен салон – секции по  футбол, лека атлетика с треньор- безплатно, тенис на маса ,шах.
 • При желание на родителите – организирано посещение на плувен басейн - с/у заплащане/
 • Извънкласни дейности - посещение на театър, кино, музеи ,екскурзии и др.
 • При желание на родителите – Зелено училище с/у заплащане ,Бяло -ски  училище, Синьо училище-лагер на море с/у заплащане.
 • Въведен е електронен дневник с лесен достъп на родителите за получаване на своевременна информация за развитието на децата и учениците.
 • Възможност за провеждане на дигитални уроци във Виртуална класна стая за обучение от разстояние в условия на Карантина , като  за всеки ученик сме осигурили таблет с предплатен интернет за две учебни години.
 • На втория етаж на Новата сграда изгради е обзаведена стая за учениците със СОП 
 •  2020г.  по Проект "Библиотеките като образователна среда " закупи книги на стойност 1500лв. за училищната библиотека.
 • Има изграден STEM -Кабинет по природни науки /с работни места за 25 ученика/, оборудван  със съвременни техника и технологии и контролна работна маса за учителя.
 • От Ръководството

 

177 ОУ„Св. Св Кирил и Методий”, с. Световрачене  ул.„Софийска”2З,,тел.0876972244  

                                                     

                                          До

                     Членовете на ОС към 177 ОУ:

1.Елисавета Георгиева Кръстева — Председател

2.Светла Георгиева Николова - член

З. Веселка Венелинова Петкова — член

4. Боянка Димова — член

5.Венета Красимирова Митева — член

6.Сашка Григорова Игнатова- член

7.Ива Боянова Шпак - член

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В ОБЩО СЪБРАНИЕ

 

177 „Св.Св. Кирил и Методий”, с.Световрачене с адрес: , ул. „Софийска“ № 23

чрез г-жа Евелина Гурсова-Лазова — Директор на училището

Ви отправя покана

за участие в общо събрание на колектива на 177 ОУ за Отчет на бюджета на училището за четвъртото тримесечие на 2020г.

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ 177 ОУ

 с настоящата покана 177 ОУ , представлявано от Евелина Гурсова - Лазова — Директор,

Ви кани да вземете участие в Общото сьбрание на колектива на 177ОУ  С ДНЕВЕН РЕД:

Отчет на бюджета на училището за четвьртото тримесечие на 2020 г.

Общото сьбрание ще се проведе на 15.03.2021 г. от 13,00 ч. в Библиотеката на училището.

Моля, потвьрдете присьствието си на предстоящото сьбрание на e-mail оu_177@abv.bg

С уважение,

ЕВЕЛИНА ГУРСОВА-ЛАЗОВА

Директор НА 177 ОУ

Родители

І.Обществен съвет:

 • Елисавета Георгиева Кръстева-председател
 • Сашка Григорова Игнатова
 • Боянка Димова
 • Венета Красимирова Митева
 • Ива Боянова Шпак

 

ІІ.

 • 1.Светла Георгиева Николова- кмет на с. Световрачене  - член
 • 2.Десислава Дамянова Димитрова за член на Обществения съвет
Информация

 

Календар

 

Контакти